Αξιοθέατα
Ο παράδεισος στα πόδια σας!
ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί διατηρητέα αναγεννησιακή πόλη που διαθέτει στοιχεία τόσο από την Ενετοκρατία όσο και από την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Στην πόλη υπάρχουν αγορές επί της οδού Αρκαδίου και της οδού Αντιστάσεως. Πάνω από την πόλη υψώνεται το φρούριο της Φορτέτζας. Στα γραφικά στενά της περιοχής στεγάζονται ταβέρνες με παραδοσιακή κρητική μουσική.
ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΟΡΤΕΤΖΑΣ
Το βενετσιάνικο φρούριο της Φορτέτζας είναι χτισμένο πάνω στο λόφο του Παλαιοκάστρου, στα δυτικά της σημερινής πόλης. Στο λόφο αυτό υπήρχε η ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Ρίθυμνας και το ιερό της Ροκκαίας Αρτέμιδος. Τα λαξεύματα που εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία του λόφου, μαρτυρούν την ύπαρξη της ακρόπολης πάνω στο βράχο. Ο οικισμός μάλλον βρισκόταν κοντά στο λιμάνι. Το φρούριο της Φορτέτζας κατασκευάστηκε μεταξύ 1573-1580 από τους Βενετούς, προκειμένου να προστατεύσει τους κατοίκους από την Τουρκική απειλή.
Το Φρούριο της Φορτέτζας συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί σημείο κατατεθέν της κρητικής πόλης. Κάθε καλοκαίρι στο Θέατρο Ερωφίλη που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο, πραγματοποιείται το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου.
ΦΑΡΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ο φάρος του Ενετικού Λιμανιού του Ρεθύμνου αποτελεί τον δεύτερο σε μέγεθος εναπομείναντα Αιγυπτιακό Φάρο της Κρήτης, μετά από το φάρο των Χανίων. Βρίσκεται στην άκρη της παλιάς προβλήτας του Ρεθύμνου και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη.
Ο φάρος που βλέπουμε σήμερα κατασκευάστηκε από τους Αιγυπτίους την δεκαετία του 1830, όταν οι Τούρκοι παραχώρησαν στους Αιγυπτίους την Κρήτη. Πιθανόν, να υπήρχε παλαιότερος ενετικός φάρος στο σημείο που κατασκευάστηκε ο νέος, όπως και στο λιμάνι των Χανίων.
ΩΔΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (ΝΕΡΑΤΖΕ ΤΖΑΜΙ)
Το Νερατζέ Τζαμί ή Ωδείο είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και εντυπωσιακά μνημεία της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.
Επί Ενετοκρατίας φιλοξενούσε τον ναό της Santa Maria, της Παναγίας των Αυγουστινιανών, ενώ δίπλα του λειτουργούσε παρεκκλήσι αφιερωμένο στο Σώμα του Χριστού. Με την κατάκτηση της πόλης από τους Τούρκους ο ναός μετατρέπεται σε τζαμί αφιερωμένο στον πορθητή του Ρεθύμνου Γαζή Χουσεΐν Πασά ή Νερατζέ Τζαμί (1657). Επί τουρκοκρατίας η κεραμοσκεπή του ενετικού ναού αντικαταστάθηκε από τους τρεις χαρακτηριστικούς τρούλους, το παρεκκλήσι μετατράπηκε σε οθωμανικό ιεροσπουδαστήριο και προστέθηκε ο μιναρές. Συγκεκριμένα, το 1890 ανεγέρθηκε ο μιναρές σε σχέδια του ξακουστού ρεθυμνιώτη μηχανικού Γεωργίου Δασκαλάκη.
Σήμερα στο πρώην τζαμί λειτουργεί το Ωδείο της πόλης και η αναστήλωση έφερε στο φως δεκάδες ενετικούς τάφους στο πάτωμα. Το δε θύρωμα του, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και περίτεχνα δείγματα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής στο Ρέθυμνο.
ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Το Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, δίπλα στο σύγχρονο λιμάνι, αποτελεί ένα από τα γραφικότερα σημεία της παλιάς πόλης με σήμα κατατεθέν τον Αιγυπτιακό φάρο. Υπήρχε ήδη από τη Βυζαντινή Περίοδο (μετά το 961), αλλά γνώρισε την άνθησή του κατά την Ενετοκρατία.
ΚΡΗΝΗ ΡΙΜΟΝΤΙ
Το πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου ήταν οξύ και γι’ αυτό οι ενετοί διοικητές φρόντιζαν να κατασκευάζουν υδραγωγεία και κρήνες για την εξυπηρέτηση των πολιτών. H κρήνη Rimondi, οικοδομήθηκε το 1626 από τον ρέκτορα της πόλης Α. Rimondi. Το έργο αυτό κάλυψε μέρος των υδρευτικών αναγκών της πόλης και βρίσκεται στη σημερινή πλατεία του Πλατάνου, στο αλλοτινό κέντρο της βενετσιάνικης πόλης. Αποτελείται από τρεις γούρνες στις οποίες τρέχει νερό από τρεις κρουνούς σε σχήμα λεοντοκεφαλής.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Τα εκθέματα του προέρχονται από διάφορες ανασκαφές στο νομό και αντιπροσωπεύουν όλες τις περιόδους, από τη νεολιθική εποχή έως τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι η λάρνακα με απεικόνιση σκηνής κυνηγιού, το ειδώλιο μινωικής θεάς, το μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης, το βιολόσχημο μαρμάρινο ειδώλιο από το σπήλαιο Γερανίου, η Ηθμοπυξίδα, ένα πήλινο ημίκλειστο αγγείο με πόδι και πώμα, και η κεφαλή πήλινου γυναικείου ειδωλίου.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ιδρύθηκε το 1974 και στεγάζεται σε βενετσιάνικο κτήριο του 17ου αιώνα. Αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα αστικής κατοικίας της τελευταίας φάσης της ενετοκρατίας στην Κρήτη σε ρυθμό αναγεννησιακό.
Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν περισσότερα από 5,000 αντικείμενα χωρισμένα σε ενότητες: υφαντική, κεντητική, κλώστινες συνθέσεις, κεραμική, καλαθοπλεκτική, παραδοσιακές καλλιέργειες, είδη μεταλλοτεχνίας και παραδοσιακά επαγγέλματα.
Διαθέτει επίσης μια πλούσια ιστορική συλλογή στην οποία υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα του Ελευθέριου Βενιζέλου, λάβαρα της κρητικής επανάστασης, όπλα, νομίσματα, γραμματόσημα και άλλα ιστορικά έγγραφα κυρίως από την περίοδο της κρητικής πολιτείας (1898-1913).
ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα καθώς αποτελείται από 9 τρούλους και 13 κελιά ενώ κανένας επισκέπτης δεν μένει ασυγκίνητος στη θέα του «Ηγουμενείου» και του περιβάλλοντα χώρου.
Σαν πρώτη εικόνα, στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, ο επισκέπτης έχει την μοναδική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με φυτά τα οποία ευδοκιμούν στην Κρήτη . Στην συνέχεια και στο εσωτερικό του Μουσείου η παλαιοντολογική συλλογή του Δήμου Ρεθύμνου, που έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο, ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο καθώς παρουσιάζει ένα σημαντικό μέρος της εξελικτικής πορείας της Κρήτης και των γεωλογικών και παλαιοντολογικών μεταβολών που υπέστη σε βάθος χρόνου 300 εκατομμυρίων ετών.
ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ
Η μοναδικότητα της μονής έγκειται στην απαράμιλλη φυσική ομορφιά της καθώς το τοπίο είναι κατάφυτο από δρυάδες, πρίνους, κουκουναριές και αμπέλια. Χτίστηκε το 1587 με ποικίλες επιρροές στην αρχιτεκτονική της από την πρώτη αναγεννησιακή περίοδο, τον γοτθικό και κλασικό ρυθμό και το πρώιμο μπαροκ. Αρχικά, απέκτησε φήμη κυρίως ως κέντρο εκμάθησης και αντιγραφής ελληνικών χειρογράφων αλλά και για τα περίφημα κεντητά άμφια που δημιουργούσε. Αργότερα όμως έμεινε στην ιστορία για τον ηρωισμό που έδειξε στο ‘Ολοκαύτωμα του 1866’ κρατώντας γερή αντίσταση στην Τουρκική σκλαβιά.
ΜΟΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗ
Η θέα από την Μόνή είναι μαγική.Υπάρχει ένα τέμπλο ξυλόγλυπτο με εικόνες αριστουργήματα της τέχνης της αγιογραφίας που μπορείτε να θαυμάσετε για την λεπτομερή απεικόνιση βιβλικών εικόνων που σώζονται από το 1750.
ΚΝΩΣΟΣ
Το ανάκτορο της Κνωσού είναι χτισμένο στο λόφο Κεφάλα , 5χλμ έξω από το Ηράκλειο. Κατά την παράδοση υπήρξε η έδρα του βασιλιά Μίνωα και λειτούργησε από τα νεολιθικά χρόνια εως τον 5ο αιώνα. Ενδιαφέρον προκαλούν οι μύθοι του λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ικαρο που συνδέονται με το ανάκτορο της Κνωσού.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ
Η Ελεύθερνα ήταν κατά την αρχαιότητα πόλη της Κρήτης. Βρισκόταν στο σημερινό Νομό Ρεθύμνου, 25 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ρεθύμνου, κάπου 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μονής Αρκαδίου. Ο αρχαιολογικός χώρος καταλαμβάνει μια οδοντωτή κορυφογραμμή του Ψηλορείτη, σε ύψος 380 μέτρων.
Την πόλη ίδρυσαν οι Δωριείς τον 9ο αιώνα π.Χ. στη διασταύρωση των δρόμων που ένωναν τις πόλεις Κυδωνία, Κνωσό και το ιερό στο όρος Ίδη. Στη θέση Ορθή Πέτρα έχει έρθει στο φως νεκρόπολη των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων. Το 2010 ανακοινώθηκε η ανακάλυψη στην περιοχή διπλού τάφου ηλικίας 2.700 ετών, που έκρυβε περισσότερα από 3.000 φύλλα χρυσού και την πρώτη απεικόνιση της µέλισσας ως θεάς.
Πληροφοριες θα βρειτε στο: www.visiteleftherna.gr
στρατιωτικο μουσειο ρεθυμνου
Η συλλογή του Στρατιωτικού Μουσείου Ρεθύμνου βρίσκεται στο Χρωμοναστήρι και περιλαμβάνει στρατιωτικές στολές, όπλα διαφόρων εποχών, παράσημα, ιστορικά κειμήλια από το 1821 και μετά, έκθεση για το Μακεδονικό Αγώνα, βιβλιοθήκη και αίθουσες συνεδριάσεων.
Στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα Βενετσιάνικα αρχοντικά της Κρήτης, τη Villa Clοdio. Η έπαυλη αυτή ήταν θερινή κατοικία αρχόντων από το Ρέθυμνο, ενώ στην περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας ήταν κατοικία Οθωμανού Αγά.
ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Από παραλίες με φοίνικες, ψηλές βουνοκορφές και φαράγγια που προκαλούν δέος μέχρι έναν παγκοσμίου φήμης αρχαίο πολιτισμό και μια εξίσου διάσημη παραδοσιακή κουζίνα, το νησί του Δία προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες για εξερεύνηση και έμπνευση.
ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΔΟΝΙΟΥ
Το Σπήλαιο του Μελιδονίου βρίσκεται περίπου 1.800μ. βορειοδυτικά του ομώνυμου χωριού του ορεινού Μυλοποτάμου, σε υψόμετρο 220μ. στη νότια πλευρά του όρους Κουλούκωνα. Εκτός από την αρχαιολογική του σημασία, το σπήλαιο έχει μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς έχει συνδεθεί με μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Ελληνικής Ιστορίας. Τον Οκτώβριο του 1823, 340 γυναικόπαιδα και 30 άντρες από το Μελιδόνι οχυρώθηκαν στο σπήλαιο για να αποφύγουν τον Οθωμανικό στρατό που εγκαταστάθηκε στο χωριό τους μέχρι που τους ανακάλυψαν.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
Οι Μαργαρίτες βρίσκονται σε υψόμετρο 300 μ. και απέχει από το Ρέθυμνο 27 χλμ. Αναμφισβήτητα αποτελούν το σπουδαιότερο κέντρο αγγειοπλαστικής της Δυτικής Κρήτης. Στην περιοχή υπάρχει πληθώρα κοιτασμάτων αργιλοχώματος, γεγονός που εξηγεί ως ένα βαθμό τη μακραίωνη ενασχόληση των κατοίκων με την τέχνη του πηλού. H πρώτη αναφορά για την ενασχόληση των Mαργαριτσανών με την κεραμική προέρχεται από τον αμερικανό περιηγητή Richard Pococke, ο οποίος ταξίδεψε στην Κεντρική και τη Δυτική Κρήτη, το 1739. Eίναι, ωστόσο, πολύ πιθανό οι Μαργαρίτες να ξεκίνησαν ως οικισμός αγγειοπλαστών ήδη από την ίδρυσή τους.
ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΦΕΝΤΟΝΙ
Βρίσκεται στο χωριό Ζωνιανά του Νομού Ρεθύμνης .Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας με επιφάνεια 3.000τ.μ. Η ασύγκριτη ομορφιά σε συνδυασμό με τους αναρίθμητους σταλακτίτες και σταλαγμίτες θα σας καθηλώσουν.
ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ
Η σπηλιά που γεννήθηκε ο Δίας βρίσκεται 55 χλμ από το Ηράκλειο σε ύψος 1.100 μέτρα. Είναι η ιερή σπηλιά σε ένα οροπέδιο του Ψηλορείτη όπου η Ρέα έκρυψε το γιό της τον Δία για να τον σώσει από τον πατέρα του Κρόνο. Τα αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνουν χάλκινα ειδώλια και άλλες προσφορές στον πατέρα όλων των θεών.
ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΚΝΩΣΣΟΥ
Το μινωικό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού , σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα, με συνεχή παρουσία από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αι. . Κατά την παράδοση, υπήρξε η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα. Πληθώρα συναρπαστικών μύθων, όπως του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο, συνδέονται με το ανάκτορο της Κνωσού.
ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΦΑΙΣΤΟΥ
Η Φαιστός ήταν μια Μινωϊκή πόλη της Κρήτης, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται 55 χλμ νότια του Ηρακλείου. Η πόλη κατοικήθηκε ήδη από το 6000 π Χ, ενώ ήκμασε παράλληλα με την πόλη της Κνωσού, έως τον 1ο π Χ αιώνα.
Η Φαιστός είναι διάσημη για το ανάκτορο της, το οποίο είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο. Το ανάκτορο της Φαιστού ήταν χτισμένο σε χαμηλό λόφο στην πεδιάδα της Μεσαράς, με πανοραμική θέα στην τριγύρω περιοχή. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά της Κνωσού, καθώς καταλαμβάνει έκταση 18 στρεμμάτων.
Το ανάκτορο της Φαιστού ιδρύθηκε περίπου το 2000 π Χ, σύμφωνα με τον μύθο από τον Μίνωα. Βασιλιάς του ανακτόρου υπήρξε ο αδερφός του Μίνωα, ο μυθικός Ραδάμανθυς. Ο Ραδάμανθυς ήταν γιος της Ευρώπης και του Δία και ήταν γνωστός για την δικαιοσύνη του. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδεται η συγγραφή του Κρητικού Κώδικα, του πρώτου νομοθετήματος από κανόνες δικαιοσύνης, τον οποίον υιοθέτησαν αργότερα οι Σπαρτιάτες. Λόγω της δίκαιης κρίσης του, μετά τον θάνατο του ορίστηκε κριτής στον Άδη, όπως και ο αδερφός του Μίνωας.
ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ
Βρίσκεται 43 χλμ έξω από την πόλη των Χανίων και είναι ένα από τα μακρύτερα φαράγγια στην Ευρώπη (18 χλμ).Το φαράγγι ξεκινά από το Ξυλόσκαλο στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στην Νότια Κρήτη. Η χλωρίδα και η πανίδα στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς θα γοητεύσουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα Κρι-Κρι – ένα υπό εξαφάνισης είδος κατσίκας που ζει μόνο στην Κρήτη.
ΦΑΡΑΓΓΙ ΙΜΠΡΟΥ
Το φαράγγι της Ίμπρου είναι από τα βαθύτερα και πιο στενά φαράγγια της Κρήτης. Ξεκινάει λίγο νοτιότερα από το χωριό Ίμπρος στο οροπέδιο Ασκύφου για να καταλήξει μετά από περίπου 5 χλμ στο χωριό Κομιτάδες κοντά στην παραλία του Φραγκοκάστελου.
ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ
Οι Μύλοι με την πλούσια φυσική και αρχιτεκτονική τους ομορφιά συνιστούν την ιδανικότερη πρόταση για περίπατο. Μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, μπορείτε να απολαύσετε μια διαδρομή διάρκειας 2 ωρών με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα καθώς και έναν μεγάλο αριθμό νερόμυλων οι οποίοι κατασκευάστηκαν από τους ντόπιους κατά την περίοδο της ενετοκρατίας.
ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ
Η Σπιναλόγκα έχει γίνει γνωστή σαν το νησί των λεπρών αφου εκεί οδηγήθηκαν οι λεπροί από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι το 1957.Σε αυτό το ιστορικής σημασίας νησάκι μπορείτε να φτάσετε εάν πάρετε το καραβάκι που αναχωρεί από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα ή την Πλάκα.
ΝΟΤΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Διανύοντας μια όμορφη διαδρομή με το όχημά σας , μπορείτε να απολαύσετε τη βουτιά σας στα κρυστάλλινα νερά νότια του Νομού σε παραλίες όπως την Πρέβελη, τον Πλακιά, την Τριόπετρα, τον Άγιο Παύλο, τις Λίγκρες, το Δαμνόνι, το Ροδάκινο, το Φραγκοκάστελλο, τα Σχοινάρια ή άλλες μικρότερες .
ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ
Το Ελαφονήσι βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο του Νομού Χανιών και είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης. Αυτό που το χαρακτηρίζει και το κάνει εξωτικό είναι οι μικρές νησίδες με την ψιλή λευκή αμμουδιά που ροζίζει σε αρκετά σημεία και τα τιρκουάζ αβαθή νερά.
ΜΠΑΛΟΣ - ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ
Η παραλία του Μπάλου και το νησί της Γραμβούσας βρίσκονται στο βορειοδυτικότερο άκρο της Κρήτης, στο νομό Χανίων. Ο Μπάλος είναι η εξωτική παραλία-λιμνοθάλασσα που σχηματίζεται μεταξύ της χερσονήσου της Γραμβούσας και του ακρωτηρίου Τηγάνι. Η Γραμβούσα είναι το νησί απέναντι από τον Μπάλο όπου βρίσκονται τα ερείπια ενός ενετικού κάστρου (1579). Η επίσκεψη στους εν λόγω προορισμούς γίνεται με το καραβάκι που αναχωρεί από το λιμάνι της Κισσάμου.
ΛΟΥΤΡΟ
Το παραλιακό χωριό Λουτρό βρίσκεται σε μια απόσταση 71 περίπου χλμ νοτίως των Χανίων στην επαρχία Σφακίων στο άκρο του ακρωτηρίου Μουρί. Πιστεύεται ότι ήταν το πλευρό της αρχαίας πόλης Φοίνικας και επίσης ήταν το λιμάνι της αρχαίας Ανωπολης, αργότερα έγινε το χειμερινό λιμάνι της πόλης των Σφακιών, καθώς ο περιβάλλων κόλπος και το μικρό νησί στην είσοδο του δημιουργούν ένα φυσικό λιμάνι στο οποίο τα πλοία είναι ασφαλή ακόμα και με πολύ κακό καιρό.